Детските игри имат важно значение за здравето, възпитанието, интелектуалното развитие на детето и въвеждането му в реалния живот. За детето играта е първият урок по любов, смелост, уважение, приятелство, разбирателство.

По време на игра детето се чувства изцяло в свои води. То играе заради самата игра без да се интересува от резултата. За него е важен самият процес на игра. Именно този интерес към самото играене помага за формирането на поведение, творческо мислене, усет и бързи реакции за справяне в конкретна ситуация. Детето влага целия си умствен и физически потенциал в играта, така както възрастните – в работата. Играта има важна роля и за физическото, умственото, познавателното развитие на детето. Правилата на играта пък са като вътрешни регулатори на поведение. Те са свързани и с разбиранията на децата за обкръжаващата ги действителност.

Въображаемият свят на играта понякога  наподобява действителността. Точно заради това детските игри са вид подготовка на детето за изпитанията в живота. Играта е симулатор. Позволява участието на детето в живота на възрастните, осъществява плавния му преход към следващите възрастови периоди.

Чрез играта детето не само се запознава с външния свят, но и с живота на хората, въвлечени в играта. Тя учи на любов, състрадание, приятелство, амбиция, самостоятелност, прозорливост. По забавен и лесен начин развива въображението,  вниманието, логическото мислене, наблюдателността, сръчността. Всяка игра изправя детето пред някакви проблемни ситуации, при решаването на които то развива мисленето си.

Детските игри са подходящи и полезни за деца от всякакви възрастови групи. Важното е да изберете тези игри за детето си, които най-добре ще разгърнат целия му потенциал и ще допринесат за неговото развитие. Ето някои от по-известните и полезни за детето игри:

  • Играта с конструктор е подходяща за развитие на фантазията на детето. Конструирането на шарени, и с причудливи форми, фигурки ще развият не само въображението на детето, но и неговата сръчност.
  • Логическото мислене, наблюдателността, съобразителността на детето се развиват и от решаването на различни ребуси, лабиринти, кръстословици, реденето на пъзели. Особено подходящи за по-малки деца е играта, при която детето трябва да свърже картинка, например на мече,  с нейната сянка. Оцветяването на букви или цифри пък ще помогне на детето ви по-бързо и лесно и по интересен за него начин да научи азбуката и числата. Изрязването и апликирането пък са чудесен начин да развиете сръчността на детето.
  • Ако детето ви все още се учи да говори, а искате да обогатите речника му, има много подходящи за целта детски игри. Например такава е играта на животни и предмети от стаята например. Казвате една буква, а детето трябва да сформира възможно най-много думички с нея. Когато се изчерпа вие му кажете няколко и му обяснете какво означават. Може да играете играта и като кажете една сричка, а детето трябва да образува с нея възможно най-много думи. Така, докато играе, детето неусетно усвоява нови знания, тренира паметта си и се учи на концентрация.
  • Игри като федербал, гоненица, скачане на въже, народна топка, прескочи кобила са от голямо значение за физическото развитие на детето. Те ще му помогнат да порасне здраво и силно. Благоприятното влияние на тези игри се състои не само в многото движения, но и в това, че се играят на открито, действат освежаващо и зареждат емоционално детето.

В днешно време обаче компютърните игри отвличат почти цялото внимание на децата, а традиционните детски игри се превръщат в отживелица. За разлика от компютърните, традиционните игри, освен занимателни и развлекателни, са здравословни, образователни и дори развиват скрити заложби на детето. Като родители е важно да не позволявате компютърът да се превръща в единствено занимание за вашето дете.

Източник: https://semeistvo.rozali.com